Nyheter

Vårkänslor på Hannover Messe 13-17 april

den 1 april 2015 11:02 Företagsprofil

Med kraften hos tio parallella mässor drar Hannover Messe 13-17 april till sig industrivärldens uppmärksamhet. Med starkt fokus på framtiden och den pågående fjärde industriella revolutionen möter vi våren i Tyskland.

– Finns inte produkten på nätet så finns den inte i verkligheten.

Det är verkligheten imorgon, inte minst för Bosch Rexroth, som satsar stort på uppkopplingen mot molnet.

– Det finns oerhört spännande dimensioner i Industri 4.0, som är ett övergripande tema på Hannover Messe, säger Frederik Nilner, försäljningsdirektör på Bosch Rexroth och som är mycket entusiastisk när han pratar om sammankopplingen mellan verkligheten och den digitala världen.

Produkterna man visar på mässan är också relaterat till uppkopplingen mot molnet.

– Vi presenterar framför allt två kärnprodukter; ABPAC, som är en konfigurator för hydraulaggregat där uppkopplingen mot molnet erbjuds. Dessutom ett system för remote monotoring som blir alltmer relevant, och som tagits fram i Sverige – ODiN. Med sensorisk uppkoppling mot nätet kan vi få en väldigt avancerad feedback från våra installationer ute hos kunder och hjälpa kunden att därmed få bättre kontroll på sina industriella installationer.

Disruptive change
– Industri 4.0 är en stegvis revolution som pågår just nu och kommer inte så plötsligt som tidigare. Här ser vi den successiva uppkopplingen av enheter. Om tio år tror man att 60 miljarder enheter ska vara uppkopplade. 60 miljarder!

I Tyskland finns ett politiskt drivet intresse att motivera små och medelstora företag att engagera sig i detta.

– Just nu är det här storbolagsdrivet, medan mindre företag är lite avvaktande. Det handlar om att ge sig ut i osäkerhetszonen för att hitta sin nytta av detta.

– Samtidigt har vi de IT-begåvade människorna, ungdomarna, som kastar sig över det här, och skapar kraftfulla redskap vi inte kan föreställa oss. Det blir alltså varken de stora eller de små företagen som tillhandahåller detta utan en tredje part. Nya aktörer kommer in.

– Det vi alla, stora som små företag, inte riktigt förstår är den entreprenöriella dimensionen. En duktig kille i kalsonger kan hemifrån förändra industriprocessen mer än vi kan. För plötsligt handlar det om att ställa upp datamodeller, presentera data och optimera dataflöden, något vi gör från en terminal istället för en maskin.

25 svenska företag

Bland andra utställare från Sverige ser vi inte minst SKF, som ställer ut i en 1 000 kvadratmeter stor monter, men också Hydroscand Machine, Simson Power Tools, Olsbergs Hydraulic, Specma Wiro, Easy-Laser, Digital Metal och flera andra.

– Drygt 25 svenska utställare, förutom de som utländska företag med filialer och dotterbolag i Sverige och som också ställer ut, säger Linda Steen på Trade Fair Agency.

Hon konstaterar också att mässan är väldigt bred med sina tio parallella teman. En av de mer framträdande är naturligtvis MDA (Motion Drive & Automation), som breder ut sig över åtta hallar.

De övriga mässorna är Industrial Automation, Energy/Wind, MobilTec, Digital Factory, ComVac, Industrial Supply, Surface Technology och Research & Technology.

Linda trycker också på hur viktig Industri 4.0 är fär årets mässa, då det är det genomgående temat.

Läs hela bildreportaget i Svensk Verkstad nummer 2.

 

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Reportage

Smidesverkstaden i Hudiksvall kammar hem Stålbyggnadspriset
Tillsammans med arkitekt, beställare och konstruktör vinner de priset för renoveringen av Nationalmuseum. Se när stålkonstruktionen lyfts på plats!Som avslutning på Stålbyggnadsdagen den 7 november på Svenska Mässan i Göteborg, delade Stålbyggnadsinstitutet ut Stålbyggnadspriset 2019. Det gick till Nationalmuseum för dess nya glastak och eleganta..
Med robotik, artificiell intelligens, 5G-teknik och digitalisering på programmet
Idag sparkar mässan Teknologia igång i Helsingfors, en av de hetaste start up-orterna i världen. Nordens ledande evenemang i teknikbranschen Teknologia 19 ordnas i Messukeskus i Helsingfors 5–7 november. På programmet står inlägg från olika tekniska sektorer, och på mässan är det också möjligt att bekanta sig med start up-företag inom..
Business på Elmia– but not as usual
Det händer så otroligt mycket på kort tid just nu, säger projektledare Gabriella Banehag. Elmia Subcontractor är i ständig utveckling, men känns ändå alltid igen i sin form. En trygg hamn där Sveriges underleverantörer träffar varandra och sina kunder på samma sätt, på samma monterplats, år efter år. Men världen är stadd..
Rekordmånga utställare när Blechexpo sparkar igång
Men plåtmässan i Stuttgart är föremål för motstridiga känslor i branschen. Hör några röster från plåtbranschen i Sverige.– Mässan är viktig för oss och vi har ställt ut där i många år, säger Joakim Dovrén, på Cidan Machinery. – Vi får för lite förfrågningar för att det ska vara värt det, säger å andra sidan..
Att ta steget till att automatisera småserietillverkning
Legoföretaget i Vellinge gjorde ett robotlyft. Erik Ralvert, vd och ägare, berättar för Svensk Verkstad hur tankarna gick. Hög mix och låg volym är en stor trend inom tillverkande industri och kraven på ökad produktivitet och flexibilitet ökar även för legotillverkarna. Att automatisera verksamheten är en väg mot ökad konkurrenskraft, men..
Familjen Schmidt som i skärande bearbetning
När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.Schmidt betyder fritt översatt från danska "skärande bearbetning". Det måste det göra. I mer än 60 år har familjen Schmidt utvecklat och producerat..
Säljaren som blev vd
Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men vill inte detaljstyra. Mysig sommarstad men inte lika livlig på vintern. Så beskriver John Ericson sin barndomsstad Nyköping. Från Nyköping till Hölö är det inte särskilt långt. Ungefär fem mil. Men..
Allt fler inser vikten av mätning
– Vill man ha kvalité måste man mäta, menar Börje Larsson på Cascade.Att mäta blir allt viktigare – för kvaliténs skull. Mätning, som tidigare ibland betraktats som något inte helt nödvändigt, blir med rätta allt viktigare för alltfler.– Det handlar mer om kvalitetskontroll än mätning. I takt med att teknik utvecklas ochLäs mer
Edwin trivs som svetsare: “Jag vill jobba med grovarbete”
Svetsare är ett hett yrke med goda framtidsutsikter. – Jag kommer att bli kvar många år inom svetsindustrin, säger Edwin Järpenge som läser till svetsare på Yrkesgymnasiet i Huddinge.  Svetsare är ett hett yrke. Inte bara bokstavligt eller på grund av att Sveriges statsminister Stefan Löfvén har en bakgrundLäs mer
Många robot- och helhetslösningar på EMO
Smartare tillverkning är temat för dagen i Hannover. Efter en vecka på världens största mässa för metallbearbetning, kan vi konstatera att det är många robotar i montrarna på EMO. En del tycker för många, de menar att det tar bort lite uppmärksamhet från andra smarta lösningar. Men mycket handlar dockLäs mer
Folkabubblan nu som elbil
Tillsammans med eClassics presenterar Volkswagen nu ett koncept för att elektrifiera historiska Folkabubblor.Den tekniska basen för konverteringen består av utprovade komponenter från nya Volkswagen e-up!. Dessa delar serietillverkas vid Volkswagen Group Components anläggningar. Elmotorn och den 1-stegade växellådan tillverkas i Kassel och komponenterna tillLäs mer
Teknikskiftet inom fordonsindustrin
Man måste välkomna ny teknik och nya utmaningar om man vill finnas kvar, menar Magnus Johansson på Automotive Components Floby AB.Teknikskiftet som pågår just nu inom fordonsbranschen går inte att jämföra med något tidigare. De företag som anammar förändringarna och ligger långt framme i teknikskiftet förutspås gå mot en ljus..
Bli smartare i Hannover
Nu öppnas dörrarna till EMO och i år finns det extra anledning att åka till Hannover. Ingen uttryckte det så bra som Roger Cronholm på Schunk; – Vi har pratat om Industri 4.0 i flera år, men det är först nu den nya tekniska utvecklingen har satt sig och vi börjar få se applikationerna. Han är inte ensam om att sia på det sättet. Hans..
Lesjöfors goes to Hollywood
Läs om hur klockfjädrar, dragfjädrar och gasfjädrar används i smarta kamerariggar i Hollywoods största film- och tv-produktioner.Fjädrar från Lesjöfors återfinns som bekant i nästan alla hörn av samhället. Men visste du att fjädrar även har en kritisk funktion i filmskapares vardag? Läs om hur klockfjädrar, dragfjädrar och..
På IAC i Torslanda är Samhallmedarbetaren Abbe en kulturbärare
I tretton år har han haft driftledarrollen och hans förmåga att se sina kolleger har lett till både ökat engagemang och ökad trivsel på arbetsplatsen.   I nästan 13 år har Abdal Lahdou, eller Abbe, som alla kallar honom, haft rollen som drift­ledare på Samhall,  på arbetsplatsen IAC Group i Torslanda utanför Göteborg. Han är inte bara en..