Nyheter

Volvo Cars och Volvo Museum ställer ut Pehr G Gyllenhammars bilar

den 8 april 2014 12:08 Företagsprofil

Tre av Pehr G Gyllenhammars personliga tjänstebilar ställs nu för första gången ut tillsammans.

Lackerade i samma röda färg och med specialtillverkad röd inredning speglar bilarna personligheten hos en av Sveriges främsta industriledare.

Cirka 100 000 besökare kommer under påskhelgen att se Gyllenhammars  244 Turbo, 262 Coupé och 780 på Bilsport Performance & Custom Show i Jönköping

 

Pehr G Gyllenhammar ledde Volvo – som VD, koncernchef och styrelseordförande – under drygt 20 år, från 1971 till 1993.

Ingen annan person i modern svensk industrihistoria kan, när det gäller makt, karisma och inflytande på samhällsutvecklingen, konkurrera med honom.

Under 70- och 80-talen körde Pehr G Gyllenhammar själv dagligen mellan hemmet och arbetsplatsen på Volvo.

Och om dagens industriledare ofta väljer att hålla en låg profil, ofta av säkerhetsskäl, var det inget för Gyllenhammar. Hans specialbyggda tjänstebilar var från slutet av 70-talet och en bra bit in på 80-talet lackerade i en intensivt signalröd färg som inte fanns på några andra Volvobilar.

 

– Jag ville ha en färg som var fräck, utmanande och hade nerv, säger Pehr G Gyllenhammar.

 

Även inredningarna går i rött och specialtillverkades av Volvo Personvagnars eget sadelmakeri i Torslanda.

 

Den röda färgen gick också igen i den påse med geléhallon från Webes som alltid fanns placerad i förardörrens ficka!

 

De tre bilar som ställs ut i Volvos monter på Bilsport Performance & Custom Show är:

244 Turbo från 1979. I den här bilen var även motorn specialbeställd eftersom det var först ett år senare, hösten 1980, som 240-serien skulle komma med turboladdad motor i form av B21ET. Effekten var 155 hk vilket gav bilen en acceleration 0-100 km/h på cirka 9 sekunder och en toppfart på 195 km/h.

Inredningen är i rött plyschtyg och har detaljer som t ex röda inlägg i växelspaksknoppen. En turbotrycksmätare är monterad rakt in i övre delen av instrumentpanelen , eftersom det ännu inte fanns någon produktionskonsoll framtagen. En tidstypisk Ericsson-telefon utgör kronan på verket.

262 Coupé från 1981. 262 C var Volvos mest spektakulära modell i under åren 1977 till 1981 och tillverkades bara i 6 622 exemplar. Den var designad av Bertone i Italien, som också byggde bilen åt Volvo. De exklusiva träinläggningarna är i Pehr G Gyllenhammars bil kombinerade med sätenas röda, veckade läder.

Under huven sitter inte den V6-motor som var original i Volvo 260-modeller, utan återigen den -4-cylindriga turbon som han uppenbarligen fäst sig vid från sin 244. I 262:an är den dock uppgraderad med högre kompression, kamaxel med L-profil, laddluftkylare och ett modifierat avgassystem. Totalt utvecklar motorn 180 hk.

780 från 1985. Detta år fyllde Pehr G Gyllenhammar 50 år och på födelsedagen 28 april fick han av företaget det årets stora Volvonyhet – 780. Den hade presenterats bara några veckor tidigare på bilmässan i Geneve. Återigen var det italienska Carozzeria Bertone som fått förtroendet att ta fram en flaggskeppsmodell till Volvo.

Inredningen följde det tidigare mönstret med rött läder, likaså motorn. Fortfarande fyra cylindrar, men nu var det den nya fulltrycksturbon B230 FT med 165 hk som satt i Gyllenhammars bil, två år innan motorn kom ut på den svenska marknaden.

 

Bilarna ingår numera i Volvo Museums samlingar.

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Svagt positivt i fordonsindustrin, men varslen minskar inte totalt
I en enkät gjord av FKG visar fordonsindustrin en liten ökning, dock är framtida varsel ett orosmoln.I den senaste snabbenkäten som FKG-Fordonkomponentsgruppen gjorde till sina medlemsföretag och andra intressenter i måndags den 25 maj så har en svag, men positiv utveckling skett i industrins återhämtning. Så vad visar då trenden enligt enkäten?..
Bygg ihop din egen automationscell
Automationsbyggaren som bygger på principen - Bygg din egen automationslösning kan användaren välja på flera olika tjänster. Elektroautomatik lanserar konfigurator.  Elektroautomatik tar nästa steg i digitaliseringens värld och lanserar en konfigurator. Där kan du som användaren själv bygga ihop din egen automationscell. I..
VI GÖR DIG BÄTTRE
VI GÖR DIG BÄTTRE
Produktion mitt i Småland gör kommunikationen enkel och transporterna korta. Vi tillverkar Dina detaljer med moderna maskiner i både mindre och större serier.  Vi jobbar med de flesta tillverkningstekniker men är experter på skärande bearbetning. Materialet kan vara plast, stål, rostfritt, aluminium eller mässing. Vi är extra duktiga..
Ny Cobot MELFA ASSISTA från Mitsubishi Electrics med enkel hantering
Säker och precis support för människan i produktion.Mitsubishi Electrics nya kollaborativa robot, MELFA ASSISTA, har utvecklats för att arbeta tillsammans med människan utan behov av maskinskydd, samtidigt som den uppfyller dagens krav på säkerhet för personal i produktionen. MELFA ASSISTA erbjuder maximalLäs mer
Verkstadsindustrins underleverantörer investerar igen
Ordern gäller två stora fleroperationsmaskiner. Skövdeföretaget Lichron AB har fått en order gällande två stora fleroperationsmaskiner till svensk verkstadsindustri. Det är verkstadsföretaget IMS Maskinteknik i Enköping som investerar och förnyar sin maskinpark. Investeringen består av ett ArborrverkLäs mer
Den tyska jättemässan AMB ställer in årets mässa
En undersökning med AMB utställare visade ett entydigt reslutat.Nästa ordinarie AMB kommer att hållas 13 till 17 september 2022, men AMB Forum är planerat för september 2020 och 2021. Utställarna stöder beslutet. Även om utställarundersökningen genomförd av Messe Stuttgart tydligt visade att det inte finns någon tillräckligLäs mer
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
AUTOMATION Vi är experter på automation och digital produktion. Behöver du en produktionslösning anpassad efter era specifika behov? Vi hjälper gärna till att ta fram den optimala utrustningen. Automationslösningar Stjernberg Automation tar fram skräddarsydd automation för alla branscher och företag. Som ett fullserviceföretag inom..
LGL Construction i Smålandsstenar uppköpt
Tillverkaren av stålkonstruktioner får ny ägare.Dacke Industri förvärvar samtliga aktier i LGL Construction AB. LGL är ett småländskt företag som erbjuder kompletta lösningar inom stålbyggnation där man konstruerar, tillverkar och monterar bland annat stålkonstruktioner för industri, logistik, butikLäs mer
?Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special Hoses
Hydroscand har förnyat sitt certifikat ISO 3834-2 för tillverkning av metallslang på Special Hoses i Motala. Hydroscand Special Hoses producerar och monterar specialslang. För att kvalitetssäkra produkterna som produceras på Special Hoses arbetar Hydroscand systematiskt för att uppfylla alla krav enligt ISO 3834-2 och det marina certifikatet från DNV/GL – ettLäs mer
Ny chef till Borga Plåt
Ska växa inom industribyggnation och tillsätter ny konstruktionschef.Borga tror starkt på framtiden och som ett led i strategin att växa inom industribyggnation tillsätts Daniel Ljus som ny konstruktionschef. Han har en bred bakgrund inom stålbyggnadskonstruktion och en gedigen utbildning som kommer att hjälpa Borga iLäs mer
Uddeholms bidrag inom medicinindustrin
Den värmländska produktionsanläggningen tillverkar verktygsstål som just nu används till respiratorer, syrgasmasker och testkit för coronaviruset.Uddeholm är ett av världens mest framgångsrika stålföretag när det gäller produkter, forskning och utveckling.  Just ni bidrar deras högkvalitativa stål till att hjälpa tillverkare..
Antibakteriella dörrhandtag från Ekstrands
Antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti. Ekstrands utökade samarbete med FSB har resulterat i ett bredare sortiment av handtag och beslag till dörrar och fönster. Ekstrands kan nu även erbjuda antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti.Läs mer
IMS Maskinteknik investerar i sin femte Soraluce
Legotillverkaren i Mälardalen har ett brett register och kan fräsa detaljer upp till 10,5 meter och svarva 2,5 meter. -Vi utför avancerad maskinbearbetning till svensk industri och vi menar att resultatet kommer när man har gjort ett bra jobb, säger Björn Abrahamsson VD på IMS Maskinteknik AB. IMS Maskinteknik med anor sedan 1976 och ligger i Tillinge Nykvarn i..
OEM Automatic och Elektroautomatik utvecklar samarbetet.
En heldag med igus.I förra veckan var OEM Automatic på plats hos en av sina stora kunder i Skövde, där företaget tillsammans med Elektroautomatik och igus® höll ett kundevent för att presentera vårt samarbete och nyheter från igus®. Det var bra uppslutning och ca 30 medarbetareLäs mer
Lesjöfors går in i en digital framtid Spetskompetens.
Går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden.Spetskompetens. Hög servicenivå. Och leveranssäkerhet. Lesjöfors går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden – och att bistå med sin erfarenhet tidigt i processen. De sätter en ära i hög servicenivå, satsar på intern kompetens och investerarLäs mer