Nyheter

Volvo Cars och Volvo Museum ställer ut Pehr G Gyllenhammars bilar

den 8 april 2014 12:08 Företagsprofil

Tre av Pehr G Gyllenhammars personliga tjänstebilar ställs nu för första gången ut tillsammans.

Lackerade i samma röda färg och med specialtillverkad röd inredning speglar bilarna personligheten hos en av Sveriges främsta industriledare.

Cirka 100 000 besökare kommer under påskhelgen att se Gyllenhammars  244 Turbo, 262 Coupé och 780 på Bilsport Performance & Custom Show i Jönköping

 

Pehr G Gyllenhammar ledde Volvo – som VD, koncernchef och styrelseordförande – under drygt 20 år, från 1971 till 1993.

Ingen annan person i modern svensk industrihistoria kan, när det gäller makt, karisma och inflytande på samhällsutvecklingen, konkurrera med honom.

Under 70- och 80-talen körde Pehr G Gyllenhammar själv dagligen mellan hemmet och arbetsplatsen på Volvo.

Och om dagens industriledare ofta väljer att hålla en låg profil, ofta av säkerhetsskäl, var det inget för Gyllenhammar. Hans specialbyggda tjänstebilar var från slutet av 70-talet och en bra bit in på 80-talet lackerade i en intensivt signalröd färg som inte fanns på några andra Volvobilar.

 

– Jag ville ha en färg som var fräck, utmanande och hade nerv, säger Pehr G Gyllenhammar.

 

Även inredningarna går i rött och specialtillverkades av Volvo Personvagnars eget sadelmakeri i Torslanda.

 

Den röda färgen gick också igen i den påse med geléhallon från Webes som alltid fanns placerad i förardörrens ficka!

 

De tre bilar som ställs ut i Volvos monter på Bilsport Performance & Custom Show är:

244 Turbo från 1979. I den här bilen var även motorn specialbeställd eftersom det var först ett år senare, hösten 1980, som 240-serien skulle komma med turboladdad motor i form av B21ET. Effekten var 155 hk vilket gav bilen en acceleration 0-100 km/h på cirka 9 sekunder och en toppfart på 195 km/h.

Inredningen är i rött plyschtyg och har detaljer som t ex röda inlägg i växelspaksknoppen. En turbotrycksmätare är monterad rakt in i övre delen av instrumentpanelen , eftersom det ännu inte fanns någon produktionskonsoll framtagen. En tidstypisk Ericsson-telefon utgör kronan på verket.

262 Coupé från 1981. 262 C var Volvos mest spektakulära modell i under åren 1977 till 1981 och tillverkades bara i 6 622 exemplar. Den var designad av Bertone i Italien, som också byggde bilen åt Volvo. De exklusiva träinläggningarna är i Pehr G Gyllenhammars bil kombinerade med sätenas röda, veckade läder.

Under huven sitter inte den V6-motor som var original i Volvo 260-modeller, utan återigen den -4-cylindriga turbon som han uppenbarligen fäst sig vid från sin 244. I 262:an är den dock uppgraderad med högre kompression, kamaxel med L-profil, laddluftkylare och ett modifierat avgassystem. Totalt utvecklar motorn 180 hk.

780 från 1985. Detta år fyllde Pehr G Gyllenhammar 50 år och på födelsedagen 28 april fick han av företaget det årets stora Volvonyhet – 780. Den hade presenterats bara några veckor tidigare på bilmässan i Geneve. Återigen var det italienska Carozzeria Bertone som fått förtroendet att ta fram en flaggskeppsmodell till Volvo.

Inredningen följde det tidigare mönstret med rött läder, likaså motorn. Fortfarande fyra cylindrar, men nu var det den nya fulltrycksturbon B230 FT med 165 hk som satt i Gyllenhammars bil, två år innan motorn kom ut på den svenska marknaden.

 

Bilarna ingår numera i Volvo Museums samlingar.

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Underleverantörernas besked - konjunkturen viker inom sex månader
Det visar Underleverantörsbarometern för tredje kvartalet 2019.Svenska underleverantörer är tydliga, lågkonjunkturen står för dörren.  57 procent av de svarande tror att högkonjunkturen viker inom sex månader. - Tyvärr delar allt fler uppfattningen att vi är på väg mot sämre tider, säger Sanna Arnfjorden Wadström,Läs..
FA-Tec och Interconsult bäddar för tillväxt
Förstärker bolagen med ledar- och entreprenörskompetens.FA-Tec och Interconsult växer. För att utveckla verksamheterna till nästa nivå behövs ny kompetens i styrelserna. Joel Hegardt har därför tillträtt som styrelseordförande för både FA-Tec och Interconsult per den 1 november 2019. Han har över 25 års erfarenhetLäs mer
Två nya maskiner från DMG MORI
Att kunna handla direkt av maskintillverkaren och att de själva har en stor egen serviceorganisation, var avgörande.Nu är den nya maskinen på plats och igång hos Examec, en DMC 160 FD dB från DMG MORI. Valet föll på DMG MORI som maskinleverantör för de två senaste investeringarna, på grund av att man handlar direkt av maskintillverkaren och att..
Spring Systems i Torsås får ny vd
Han kommer närmast från rollen som platschef på AriVislanda. Stefan Jönsson har tillträtt som Spring Systems nya vd. Han efterträder Göran Appert som varit vd sedan 2011. Spring Systems grundades 1964 och ingår sedan 2017 i Hagens Spring Group och är idag en av Skandinaviens ledande tillverkare av fjädrar, tråddetaljer,Läs mer
Karosspluggar av återvunnen gummi till Volvo Cars
– Sedan 2016 har vi levererat många miljoner karosspluggar av miljögummi till Volvo Cars, säger Jan Bäckström, försäljningschef på AnVa Polytech och paneldeltagare på Elmia Subcontractor.Fordonsbranschen står inför en omvälvande förvandling. Det är inte bara det fossila bränslet som ska fasas ut och ersättas av el. Det kommer också allt högre krav..
Det första portabla matarverket med skyddsklass IP44-klassificering
För exceptionell hållbarhet från ESAB.ESAB introducerar idag det portabla matarverket Robust Feed Pro, den första produkten i kategorin med skyddsklass IP44-klassificering, vilket innebär att den är skyddad mot vattenstänk från alla riktningar, samt fasta föremål större än 1 mm. Den heltLäs mer
Nu avslöjas komponenterna som behövs i framtidens fordon
Det krävs nya artiklar för att tillverka framtidens fordon. På Elmia Subcontractor visas de live för första gången.Men redan nu ger Peter Bryntesson på FKG en hint om vilka de är. – Mycket är kopplat till energilagring. När förbränningsmotorn försvinner ger det möjlighet att skapa nya funktioner i det utrymmet, säger Peter Bryntesson, senior..
Intelligenta fästelement på årets mässa
Lättviktskonstruktioner har en utmanande designfilosofi där maximal viktbesparing är målet vilket ställer krav på nya tekniker för sammanfogning av olika material. EJOT levererar ett stort antal produkter till bilindustrin, elteknik- och telekomteknikföretag för sammanfogning av olika material där vi använder oss av flera kvalitativa metoder. Välkommen att ta del av..
Saltängen etablerar sig i huvudstaden
Även fast vi redan utför en massa projekt i Stockholm är den lokala närvaron viktig, säger Tony Chatham, som även söker en ny industrirörsansvarig till nya kontoret.-I Stockholm finns det liksom i Norrköpingsområdet en stor efterfrågan på Saltängens tjänster. Därför är det naturligt för oss att öppna en filial i Stockholm med fokus på..
Ett tiotal företag i Småland deltar i Industriresan
Nu pågår Industriresan i Värnamo som ska sammanföra regionens företag med Jönköping University. Ett nätverkande som ska underlätta rekryteringen av ingenjörer. Industriresan i Värnamo ska sammanlänka GGVV-kommunerna (Gnosjö, Gislaved, Värnamo, Vaggeryd) med Jönköping University. Bakom projektet står Tekniska Högskolan i Jönköping och Campus..
Högre tillförlitlighet och prestanda vid bearbetning av material inom flygindustrin
De nya CoroDrill®-borren i solid hårdmetall passar för varmhållfasta superlegeringar, titan och arbetsstycken i kompositmaterial.Sandvik Coromant presenterar två nya borr i solid hårdmetall. De är konstruerade för att ge konsekventare bearbetning och högre prestanda vid håltillverkning i arbetsstycken som är gjorda av utmanande flygplansmaterial som..
Dags att digitalisera produktcertifikaten
Smarta digitaliseringslösningar till kvalitets- och inköpschefer.Har du koll på produktcertifikaten i din leverantörskedja? På Elmia Subcontractors Pop-up Expo kommer ChainTraced AB att leverera smarta digitaliseringslösningar till kvalitets- och inköpschefer. – Jag har själv jobbat inom industrin i många år och ävenLäs mer
De är utnämnda till finalist i Swedish Steel Prize 2019
Nomineringen är deras unika tillverkningsprocess och lättviktslösning i bilarShape Corp. har nominerats till Swedish Steel Prize 2019 för sin unika tillverkningsprocess och lättviktslösning för rör till A-stolpar och takrelingar i bilar. Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, har som mål att uppmärksamma god ingenjörskonst,Läs mer
Automationsföretag gör Sverigeoffensiv med stark rekrytering
Dansk tillverkare av robogripverktyg etablerar sig i Sverige och rekryterar branschveteran.OnRobot, den danska tillverkaren av robotgripverktyg och tillbehör för kollaborativa robotar etablerar sig i Sverige och har anställt Anders Malm som försäljningschef för den svenska verksamheten. Anders har mer än 20 års erfarenhet inom..
Mångsidigt alternativ för djupare spår
Dormer Pramet har utökat sitt sortiment av avsticknings- och spårstickningsverktyg med ett flertal viktiga artiklar.   Det omfattar nu ett komplett utbud för ett flertal olika bearbetningar och material innehållande ett nytt vändskär, två nya geometrier, en ny hårdmetallsort, blad och verktygshållare.    Det nya 25mm långa dubbel-eggade..