Jernkontoret

Beskrivning

Om oss
Jernkontoret tillvaratar stålindustrins intressen genom att verka för bästa möjliga förutsättningar för verksamheten i Sverige.

Vi vill kännetecknas av hög trovärdighet bland våra medlemsföretag, politiker, myndigheter, organisationer, forsknings- och utbildningsväsen, men även hos den breda allmänheten.

Vi strävar efter att vara en kvalificerad samtalspartner.

Dessutom är vi en betydande nätverksbyggare, såväl nationellt som internationellt.

Forskning
Det välkända svenska stålet har nått sitt rykte tack vare stora och långsiktiga satsningar på forskning och utveckling. Totalt satsas i Sverige årligen omkring en miljard kronor på stålforskning.

Huvuddelen av forskningen utförs inom de olika stålföretagen. Omkring 10–15% utförs som gemensam nordisk forskning inom Jernkontorets teknikområden.

Den gemensamma forskningen är unik i sitt slag – den bildar ett stort nätverk och är ett effektivt instrument för att föra ut resultaten till praktisk användning hos företagen.

Energi & Miljö
Tillverkningen av stål är resurs- och energikrävande men resulterar i produkter som är unika och effektiva i användnings-skedet. Processerna utvecklas ständigt för att utnyttja råvaror och energi maximalt och samtidigt minimera miljöpåverkan, i vatten, mark och luft.

Stål ingår i ett effektivt kretslopp och är till 100% återvinningsbart - vilket ger betydande miljöfördelar.

Jernkontoret arbetar tillsammans med företagen med energi-, miljö- och klimatfrågor inom alla områden som rör stålets kretslopp från tillverkning till återvinning.

Utbildning
Framgångarna för svensk stålindustri vilar på förmågan att tillverka avancerade stål. Till det behövs civilingenjörer och forskare med kvalificerade kunskaper om t ex materialvetenskap eller stålindustrins processer.

Jernkontoret arbetar för att öka intresset för de utbildningar som tillgodoser stålindustrins behov.

Vi erbjuder bland annat högskolestipendier till teknologer vid två särskilt viktiga civilingenjörsprogram. Vi anordnar även olika typer av aktiviteter för ungdomar, t ex besöksdagar vid
högskolorna – dit även lärare bjuds in.

Adress
Jernkontoret
Box 17 21
Kungsträdgårdsgatan 10
111 87  STOCKHOLM
Sweden
Telefon
08 679 17 00
Fax
E-post
skicka e-post
Hemsida
www.jernkontoret.se
Kontaktperson
Bo-Erik Pers
Telefon
+46 (0)8 679 17 00
Anställda
Ospecificerat
Omsättning

Verksamhetsområden

Verksamhetsområden

Övrigt

Nyheter

Svensk råstålsproduktion ökade 2017
Årsproduktionen landade på 4713 tusen ton .Det är en ökning med två procent jämfört med 2016, visar statistik från Jernkontoret. Under december 2017..
417 tusen ton stål under november
Den svenska råstålsproduktionen ökar.Den svenska råstålsproduktionen uppgick till 417 tusen ton under november 2017. Det är en ökning med 12,7 procent..
Hon är en av Sveriges första innovationsledare
Nu ska innovationsledare bli en profession.Anna Ponzio på Jernkontoret är en av de elva första personerna i Sverige som blir certifierade innovationsledare enligt..
Stabil stålproduktion över året
Ökar med 23,4 procent i oktober från en relativt låg nivå föregående år.Den svenska råstålsproduktionen uppgick till 444 tusen ton under oktober 2017. Det är en..
Succé för Ståldagen 2017
Fullsatt när stålindustrin presenterade sina visioner för framtidens samhällslösningar. I tisdags arrangerades Ståldagen 2017 av Jernkontoret, stålindustrins..
Stjärnspäckat på Ståldagen 2017
Den 7 november är det dags för Ståldagen 2017 - en heldag med bland andra klimatminister Isabella Lövin, Stockholm Environment Institutes vd Johan Kuylenstierna, Svante Axelsson..
Tunga aktörer från industrin räddar Bergsskolan i Filipstad
Bergsskolan i Filipstad gick i konkurs den 19 september i år. Allvarligt läge för kompetensförsörjningen, menar Jernkontoret som nu arbetar på en räddningsplan tillsammans med..
Den svenska råstålsproduktionen ökar
I september uppgick produktionen till 422 tusen ton.Den svenska råstålsproduktionen uppgick till 422 tusen ton under september 2017. Det är en ökning med 3,5..
Boksläpp från Jernkontoret
Jernkontoret ger ut en handbok om ekosystemtjänster i stålindustrin, med inspirerande exempel från bland andra SSAB, Höganäs och Outokumpu.Alla samhällsaktörer är..
Positiva industrisatsningar i höstbudgeten
- Vi är mycket positiva till Industriklivet, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.Industriklivet är en välkommen satsning för att stålindustrin ska kunna..
Stabil stålproduktion jämfört med 2016
Trots att augusti månads råstålsproduktion om 283 tusen ton är lägre än för ett år sedan, ligger den totala produktionen på samma nivå som förra året, menar Jernkontorets vd..
Nya regler om utsläppshandeln hotar Europas stålindustri
Regelverket kan medföra att europeiska stålföretag konkurreras ut av företag utanför EU, som inte behöver betala för sina utsläpp. 76 vd:ar skriver idag ett öppet brev till EU:s..
Stålindustrin på FN:s havskonferens i New York
Jernkontoret kommer under ett sidoevent tillsammans med Svenskt Näringsliv och Zero Vision Tool att visa upp goda exempel på hur industrin arbetar för att nå FN:s globala..
Regeringens budget missar industrijobben
I gårdagens budgetbesked lyste satsningar på basindustrin och Sveriges bruksorter med sin frånvaro. Svensk stålindustri vill se mer framtidstro från regeringen. – Jag hade..
Svenskt stålmode på Tekniska museet
I helgen den 22-23 april är det Megahelg – mode på Tekniska museet i Stockholm, och självklart kommer svenskt stålmode att finnas på plats.I helgen kommer du bland annat att..
Succé för svenskdesignade klänningen i Munkforsstål - Kina nästa
I Melodifestivalfinalen bar Clara Henry klänningen med paljetter som bara är 22 tusendels millimeter tjocka. Verket i Munkfors är en av få fabriker i världen som klarar av att..
Svenskt stål på Oscarsgalan
Bahar Pars, en av huvudrollsinnehavarna i “En man som heter Ove”, kommer att äntra Oscarsgalans röda matta klädd i svenskt stål. Den unika klänningen, designad av den..
Svenskt stål på Oscarsgalan
Bahar Pars, en av huvudrollsinnehavarna i “En man som heter Ove”, kommer att äntra Oscarsgalans röda matta klädd i svenskt stål. Den unika klänningen, designad av den..
Svensk stålexport ökade 2016
Sverige är starkt nischat. Med special­stål behåller vi våra positioner som världsledande på flera områden. När bergshanteringens kvinnor och män samlas till..
Svensk stålexport ökade 2016
Svensk stålindustri är starkt nischad. Vi konkurrerar mest med special­stål och behåller våra positioner som världsledande på flera områden. När bergshanteringens kvinnor..
Satsar 10 miljoner för blyfri mässing
Traditionellt används bly i mässing då det underlättar gjutning, maskinbearbetning, varmbearbetning och är ett billigt legeringselement. Nu vill det strategiska..
Nytt stål ska göra Volvo bättre
Projektet AUSFERRIT leds av Indexator Materials Technology AB. Nu investeras miljoner för att påbörja en uppskalning av tillverkningen.Det strategiska innovationsprogrammet..
Bättre miljöbedömningar av metaller
Det strategiska innovationsprogrammen Metalliska material och STRIM satsar 2,5 miljoner kronor på att öka kunskapen om metallers toxicitet och förbättra miljöbedömningarna av..
Miljoner till solkraft
Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material satsar tre miljoner kronor på att hitta bättre material för att ta tillvara solenergi. TO, JUL 14, 2016 07:25 CET -..
Stålföretagen skapar 64 000 jobb
Stålindustrin anställer idag 16 000 personer, men enligt ekonomiprofessorn Enrico Moretti skapar stålindustrin 48 000 jobb till i den icke handlande sektorn, totalt beräknas..
Stålindustrin och forskningsinstitut tar ledartröjan för samhällsnytta
År 2050 är det bara samhällsnyttiga produkter som ska lämna stålföretagen. Det är visionen. Under drygt ett års tid har stålindustrin arbetat i ett gemensamt projekt..
Svensk stålexport för 42 miljarder
Svensk stålexport för 42 miljarder Värdet av den samlade svenska stål­exporten ökade med fem procent och uppskattas till cirka 42 miljarder kronor. Sam­tidigt är den exporterade volymen i sort..
Jernkontoret startar julkalender och uppdaterar bildbanken
Jernkontoret startar julkalender och uppdaterar bildbanken Idag lanserar Jernkontoret en ny, uppdaterad bildbank på webben. Där kan du fritt ladda ner bilder av allt ifrån historiska järnbruk till dagens moderna..
Stålet som stärker industrin
Stålet som stärker industrin Det svenska stålet är starkt. Med en så liten global marknadsandel som 3 promille gäller det att rikta in sig mot särskilda nischer och bli..
Stålindustrin och regeringen i dialog om svensk industris konkurrenskraft
Stålindustrin och regeringen i dialog om svensk industris konkurrenskraft I förra veckan besökte näringsminister Mikael Damberg Jernkontoret för att träffa vd:ar från svensk stålindustri. Under mötet..
Näringsministern träffar stål-vd:ar
Näringsministern träffar stål-vd:ar På torsdagen den 17 september besöker näringsminister Mikael Damberg Jernkontoret för att träffa Vd:ar från svensk stålindustri. Under..
Stålindustrin är lösningen för klimatet
Stålindustrin är lösningen för klimatet Lättare stål ger tyngd åt miljövänlig tillväxt. Med hjälp av bättre material kan vi fortsätta bygga infrastruktur och..
EUs förslag om utsläppshandel gynnar inte miljöbästa företagen
EUs förslag om utsläppshandel gynnar inte miljöbästa företagen Idag presenterades förslaget om förändringar i EU:s utsläppshandel efter 2020. Svensk stålindustri välkomnar översynen och är positiva..
Ståldojjan 2015 till Milad Mohammadi
Ståldojjan 2015 till Milad Mohammadi Förra året instiftade Jernkontoret, stålindustrins branschorganisation, priset Stålbrallan för att uppmuntra en person eller grupp som utmanat och..
Lady Gaga-skor 3D-printas i Almedalen
Lady Gaga-skor 3D-printas i Almedalen På torsdag den 2 juli visas de allra första 3D-printade designskorna i svenskt stål upp på ett seminarium i Almedalen. Under seminariet får publiken..
Jernkontoret lanserar ny webbplats
Jernkontoret lanserar ny webbplats I dag, tisdag den 26 maj, lanserar Jernkontoret, stålindustrins branschorganisation, en ny webbplats. Ambitionen är att nå ut till en bredare allmänhet..
Världens stålexperter möts i Stockholm - om livscykelanalys
Världens stålexperter möts i Stockholm - om livscykelanalys World Steels Associations LCA (livscykelanalys) expertgrupp håller möte i Stockholm 20-22 april. I gruppen finns experter från stålföretag..
Jernkontoret rekryterar Annie Lööf:s presschef
Jernkontoret rekryterar Annie Lööf:s presschef Jernkontoret som är den svenska stålindustrins branschorganisation har anställt Anna-Karin Nyman som ny kommunikationschef. Hon kommer närmast från..
Tom Erixon, koncernchef på Ovako, blir basindustrins nye energiordförande
Tom Erixon, koncernchef på Ovako, blir basindustrins nye energiordförande Tom Erixon, koncernchef för Ovako AB, har valts till ny ordförande för basindustrins energisamarbete SKGS – Skogen, Kemin, Gruvorna och Stålet. Tom..
Sensationellt forskningsresultat: Masugnen är en svensk innovation
Sensationellt forskningsresultat: Masugnen är en svensk innovation Den 18 februari ger Jernkontoret ut boken ”Järnet och Sveriges medeltida modernisering”, där man bland annat visar att masugnen i själva..
3D-tekniken – en utmaning för svensk industri
3D-tekniken – en utmaning för svensk industri I industriella sammanhang talar man om additiv tillverkning, som innebär tillverkning i lager på lager och utförs med hjälp av 3D-skrivarteknik. Med..
Stålexportens värde ökar till 41 miljarder 2014
Stålexportens värde ökar till 41 miljarder 2014 När bergshanteringens kvinnor och män samlas till Hindersmässan i Örebro den 23–24 januari kan de se tillbaka på ännu ett försiktigt..
Bergsingenjör får Kami-priset om en miljon kronor
Bergsingenjör får Kami-priset om en miljon kronor Ulf Engström vid Höganäs AB tilldelas 2015 års Kami-pris om en miljon kronor för utveckling av processen ”från järnpulver till..
Världspremiär för animerad kortfilm om stålets och stålindustrins samhällsnytta
Världspremiär för animerad kortfilm om stålets och stålindustrins samhällsnytta Jernkontoret och World Steel Association lanserar idag en animerad kortfilm som belyser stålets och stålindustrins positiva bidrag till den..
Jernkontoret ger ut en metod- och inspirationsbok
Jernkontoret ger ut en metod- och inspirationsbok Att dokumentera en industri: hur och varför? Jernkontoret ger ut en metod- och inspirationsbok för dokumentation av modern processindustri I det svenska..
Utlysning i det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material
Utlysning i det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material   Torsdagen den 30 januari öppnar den första offentliga utlysningen i det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, i regi..
En miljon kronor till vinnarna av Kami-priset
En miljon kronor till vinnarna av Kami-priset Tre stålmän delar på Kami-priset om en miljon kronor Produktutvecklare Bertil Ahlblom, processutvecklare Anders Carlestam och projektkoordinator Claes..
Stort europeiskt deltagande på energiutbildning i Karlstad
Idag startar en ny internationell energiutbildning för medarbetare inom stål- och skogsindustrin i  Europa. Utbildningen kommer att genomföras vid Karlstads..
85 miljoner till forskning inom järn- och stålindustrin
85 miljoner till forskning inom järn- och stålindustrin Storsatsning på forskningsprojekt i järn- och stålindustrin ska leda till innovationer och stärkt konkurrenskraft. Energimyndigheten avsätter 85..
Ny nätbaserad energiutbildning för industrin startar i Karlstad
Karlstads universitet, Jernkontoret och pappersklustret The Paper Province ingår i det europeiska konsortium som fått tre miljoner kronor från Europeiska..
Forskningschef i Ovako får Kami-priset om en miljon kronor
Forskningschef i Ovako får Kami-priset om en miljon kronor Forskningschefen Patrik Ölund har tilldelats 2013 års Kami-pris om en miljon kronor. Han är bergsingenjör och ansvarar för all forskning och utveckling..

Köp-och-sälj

Det finns inga artiklar som är relaterade till den här profilen