Nyheter

Häfla Bruks är först med tillverkning av sträckmetall i Sverige
Häfla Bruks AB
Brightec Production presenterar två senaste investeringarna
Brightec Production AB
Se våra produkter som tagits fram tillsammans med Cipax
Cipax AB
AnVa Polytech tillverkar produkter av gummi, silikon, TPE och plast
AnVa Polytech AB
Climarub - Hög prestanda med mindre koldioxidutsläpp
AnVa Polytech AB
Krylbo Verkstäder kvalificerad svets-, monterings- och maskinbearbetning
Krylbo Verkstäder AB
Brightec Production en helhetsleverantör
Brightec Production AB
Experter på grova konstruktioner
Sandvikens Industriteknik AB SITAB
Mixning, malning och krossning med KYOCERA Fineceramics avancerade keramer
KYOCERA Fineceramics Nordics AB
Krylbo Verkstäder AB - Styrka, Flexibilitet, Kompetens
Krylbo Verkstäder AB
Mer än 300 års industrihistoria
Häfla Bruks AB
Carlsson & Möller AB företagsfilm
AB Carlsson & Möller
Möt oss på Cipax. Vi finns här för dig.
Cipax AB
KYOCERA FINECERAMICS - DIN PARTNER I PROTOTYPING OCH SERIEPRODUKTION! KERAMISKA PROTOTYPER INOM 2 VECKOR
KYOCERA Fineceramics Nordics AB
Sitab Industriteknik har kompetensen du behöver
Sandvikens Industriteknik AB SITAB
KYOCERA HIGH-PERFORMANCE CERAMIC CONTAINMENT SHELLS FOR HIGH-PRESSURE PUMPS
KYOCERA Fineceramics Nordics AB
Under Temaveckorna belyser Kyocera Fineceramics tre produktområden
KYOCERA Fineceramics Nordics AB
Tillverkning i Kina för försäljning i Kina
Attentio Solutions AB
Nyhet ! Tranfoten AB investerar för att nå nya uppsatta mål.
Tranfoten AB
Digitala checklistor underlättar vardagen
Nilex AB

Nyheter

Från gäddsaxtillverkare till smidig problemlösare - Flexibilitet är A och O för Flexmac Industri

den 23 februari 2016 07:40 Företagsprofil

Det som började med tillverkning av gäddsaxar i en källare har utvecklats till ett företag med bred repertoar och avancerad bearbetning. Torbjörn Dahlholm driver som tredje ägare det ständigt växande Flexmac Industri AB i Valdemarsvik och om bara några år ska sonen Oskar ta över.

Oskar och Torbjörn Dahlholm.

Flexibilitet är, som namnet så tydligt antyder, ett ledord för Flexmac.

– Det är viktigt för oss att inte bara vara bra på det vi gör, utan också att snabbt kunna anpassa oss efter kundens behov och ställa om för nya produkter. Vårt produktionssystem är byggt för oförutsedda kundproblem, säger Torbjörn Dahlholm.

Idag har företaget ett brett kundregister och tillverkar produkter för en rad olika branscher. Men från början handlade det bara om en produkt; Valdemarsviksparet Gun-Britt och Lennart Larsson började tillverka gäddsaxar hemma i källaren.

– De fortsatte, först med att hyra ut sig själva till olika företag och sedan ta in legojobb. Så småningom anställde de sin son. 1990 började jag som produktionschef på Hellmer Industries i Norrköping och tog med mig grejor hem därifrån som de jobbade med.

– På det sättet växte verksamheten sakta men säkert. Vi hade dessutom en strulig kund som vi hänvisade till Kisa Fiskeredskap, som företaget hette då, och det tillsammans med Laser Tool här i Valdemarsvik fick fart på företaget.

Halvvägs in på 00-talet köpte Rune Kling företaget, som då hade 6-7 anställda. Det var då Kisa Fiskeredskap blev Flexmac och den inriktning som verksamheten sakta vridits mot blev ännu tydligare.

– Den 1 september 2012 köpte jag företaget med dess då 15 anställda, säger Torbjörn. Nu är vi 25 och vi fortsätter växa.

Flexibel problemlösare
Idag är gäddsaxarna ett minne blott. Istället har man en bred kundkrets som förser Flexmac med jobb. Fordon är exempelvis ett stort segment. Det är ofta snabba puckar, men det har man som sagt planerat för.

– Bland annat är AQ-gruppen en stor kund hos oss, och ofta vet vi inte på fredagen vad som kommer därifrån på måndagen. Det kan vara ett jobb för 100 000 och det kan vara ett för 10 000.

– Planeringen är alltså svår. Därför har vi en överkapacitet både på maskiner och personal. Tittar man på orderstocken är vi alldeles för mycket personal.

– Men vi vet att det kommer jobb.

– Flexibiliteten är alltså en styrka för oss. Snabba omställningar för att möta kundernas krav. Och resultatet är bland annat att vi kan erbjuda en hög leveranssäkerhet.

För att klara uppgifterna har Flexmac en stor och varierad maskinpark.

– En viss del ganska ny, en viss del ganska ålderstigen. Och det beror delvis på att vi måste ha för många maskiner i förhållande till vad vi har jobb. Nya maskiner är dyra och har vi då några gamla maskiner som kostar 350-400 kronor i timmen, så gör det inget om de blir stående lite. En maskin man investerar två miljoner i måste gå dygnet runt.

– Vi är omkring 20 i verkstaden och vi har maskiner för 30 personer. Då måste man ha lite gamla maskiner. De är betalda och det gör inget om strömbrytaren är avslagen.
– Vi har investerat i en del maskiner under de senaste åren, berättar Oskar. En Quaser, en Doosan och en Matsuura.

Svarvning är ett stort inslag i verksamheten och där är spannet 6 till 200 millimeter ungefär.

– Vi fräser upp till 800 mm och inte gärna över 30 kilo. Vi samarbetar med CMW i Valdemarsvik, som kör stora grejor åt oss medan vi tar små grejor åt dem.
– På en liten ort är samarbete mellan företag bra på flera sätt. Närheten är naturligtvis en fördel, men framför allt är det viktigt att vi värnar om varandra för vår gemensamma överlevnad och för att få orten att leva och växa.

Flexmac ägnar sig inte helt och hållet åt skärande bearbetning, även om svarvning och fräsning är tongivande i verksamheten.

– Vi är lite av en tiokampare, säger Torbjörn. Vi bockar rör, vi svetsar, bockar lite plåt och så vidare.
– Vi försöker hålla på med det mesta i syfte att lösa problem åt våra kunder. Vi vill vara det där företaget som kunderna kan ringa till med ett problem och veta att vi fixar det.

Framtiden är säkrad
Valdemarsvik har tidigare haft en negativ befolkningsutveckling men trenden har vänt och det är idag en växande ort.


Läs hela bildreportaget i Svensk Verkstad nummer 1.

Flexmac Industri AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Reportage

Bröderna Berggren bygger framgång i Fagersta
Sedan 2005 har de ständigt investerat och byggt ut legoföretaget som har kunder som Seco Tools, Epiroc och Morgårdshammar.-Det är här det händer. Så säger man på Fårbo Mekaniska i Fagersta och det är svårt att inte hålla med. Fårbo Mekaniska är en legotillverkare som tillverkar allt från de enklaste detaljer till avancerad..
Engagemang, flexibilitet och automation skapar framgång i Fagersta
Sedan 2005 har bröderna Berggren ständigt investerat och byggt ut legoföretaget som har kunder som Seco Tools, Epiroc och Morgårdshammar.-Det är här det händer. Så säger man på Fårbo Mekaniska i Fagersta och det är svårt att inte hålla med. Fårbo Mekaniska är en legotillverkare som tillverkar allt från de enklaste detaljer till..
Hållande verktyg blir smartare
– Med de uppkopplade hållarna kommer vi att veta hur skärprocessen ser ut och kan kompensera hastigheter och allting för att få det optimalt, säger Roger Cronholm på Schunk. Hållande verktyg, schuckar och gripdon av varierande slag tillhör de viktiga bitar mellan maskin och arbetsstycke som är föremål för intensiv utveckling. Nu är de uppkopplade hållarna..
Fiberlasern har slagit igenom helt och hållet
Nu säljs CO2-laserteknik endast i undantagsfall. Skälen är flera.Laserskärning har genomgått en ordentlig förändring under senare år. Den tidigare dominerande CO2-lasern har fått stryk av fiberlaser som kommit starkt på bara några år. Tekniken är enkel att både tillverka och använda och antalet tillverkare har blivitLäs mer
Fullsatt när det blir tal om robotar
På Fårbo Mekaniska i Fagersta betjänas 16 av 49 maskiner med robot. Ägaren Roger Berggren var en av flera som berättar sin robothistoria på Robotkonferensen i Jönköping. När Robotkonferensen genomfördes för andra gången på Elmia i Jönköping blev det fullsatt. En värld av samarbetande robotar, success stories från industrin och trendspaning lockade..
Tillverkning i världsklass med industri 4.0 i fabriken i Åhus
Absolut inleder samarbete med Siemens Digital Industries Software och Åhus är den första av tre fabriker där produktionskedjan ska vässas.The Absolut Company startar samarbete med Siemens Digital Industries Software för att öka effektivitet och flexibilitet i tillverkningen. Företaget planerar för installering av Siemens Opcenter, i hela organisationen, för att..
Smidesverkstaden i Hudiksvall kammar hem Stålbyggnadspriset
Tillsammans med arkitekt, beställare och konstruktör vinner de priset för renoveringen av Nationalmuseum. Se när stålkonstruktionen lyfts på plats!Som avslutning på Stålbyggnadsdagen den 7 november på Svenska Mässan i Göteborg, delade Stålbyggnadsinstitutet ut Stålbyggnadspriset 2019. Det gick till Nationalmuseum för dess nya glastak och eleganta..
Med robotik, artificiell intelligens, 5G-teknik och digitalisering på programmet
Idag sparkar mässan Teknologia igång i Helsingfors, en av de hetaste start up-orterna i världen. Nordens ledande evenemang i teknikbranschen Teknologia 19 ordnas i Messukeskus i Helsingfors 5–7 november. På programmet står inlägg från olika tekniska sektorer, och på mässan är det också möjligt att bekanta sig med start up-företag inom..
Business på Elmia– but not as usual
Det händer så otroligt mycket på kort tid just nu, säger projektledare Gabriella Banehag. Elmia Subcontractor är i ständig utveckling, men känns ändå alltid igen i sin form. En trygg hamn där Sveriges underleverantörer träffar varandra och sina kunder på samma sätt, på samma monterplats, år efter år. Men världen är stadd..
Rekordmånga utställare när Blechexpo sparkar igång
Men plåtmässan i Stuttgart är föremål för motstridiga känslor i branschen. Hör några röster från plåtbranschen i Sverige.– Mässan är viktig för oss och vi har ställt ut där i många år, säger Joakim Dovrén, på Cidan Machinery. – Vi får för lite förfrågningar för att det ska vara värt det, säger å andra sidan..
Att ta steget till att automatisera småserietillverkning
Legoföretaget i Vellinge gjorde ett robotlyft. Erik Ralvert, vd och ägare, berättar för Svensk Verkstad hur tankarna gick. Hög mix och låg volym är en stor trend inom tillverkande industri och kraven på ökad produktivitet och flexibilitet ökar även för legotillverkarna. Att automatisera verksamheten är en väg mot ökad konkurrenskraft, men..
Familjen Schmidt som i skärande bearbetning
När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.Schmidt betyder fritt översatt från danska "skärande bearbetning". Det måste det göra. I mer än 60 år har familjen Schmidt utvecklat och producerat..
Säljaren som blev vd
Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men vill inte detaljstyra. Mysig sommarstad men inte lika livlig på vintern. Så beskriver John Ericson sin barndomsstad Nyköping. Från Nyköping till Hölö är det inte särskilt långt. Ungefär fem mil. Men..
Allt fler inser vikten av mätning
– Vill man ha kvalité måste man mäta, menar Börje Larsson på Cascade.Att mäta blir allt viktigare – för kvaliténs skull. Mätning, som tidigare ibland betraktats som något inte helt nödvändigt, blir med rätta allt viktigare för alltfler.– Det handlar mer om kvalitetskontroll än mätning. I takt med att teknik utvecklas ochLäs mer
Edwin trivs som svetsare: “Jag vill jobba med grovarbete”
Svetsare är ett hett yrke med goda framtidsutsikter. – Jag kommer att bli kvar många år inom svetsindustrin, säger Edwin Järpenge som läser till svetsare på Yrkesgymnasiet i Huddinge.  Svetsare är ett hett yrke. Inte bara bokstavligt eller på grund av att Sveriges statsminister Stefan Löfvén har en bakgrundLäs mer